Sunday, January 27, 2008

Ibland ler änglarna

Om jag tidigare haft Helger från Helvetet måste väl denna så nästan kunna beskrivas som Helgen från Himlen!!
Det som lagt grunden till denna underbara helg, är det enkla, men ÅH så mirakulösa faktum, att det inte kommit så mycket som en droppe regn!! Och idag sken solen hela dagen!!! Så otroligt mycket lättare det är att ta sig ur sängen när man möts av den ovanliga synen av en magiskt strålande sol, jämfört med en ogenomtränglig mur av grått och regn. Vem det än var som dansade soldansen borde få ett alldeles eget bord vid detta års nobelfest!!
Med detta, var så tonen för helgen satt.
Den senaste veckan har vi i det Berlin/Higginska hushållet haft en tämligen otrevlig, och fullt möjlig, 5000 euros böter hängande över våra huvuden. Och detta helt utan vår egen förskyllan. Eller Liams, för att vara lite mer exakt.
Det hela började egentligen strax före jul, då Liams arbetsplats anställde en deltidare som vi hädanefter kommer att kalla STOLPSKOTTET, eller kanske SS för att göra det lite enklare.
Detta SS var, trots 2 veckors träning innan jul, helt oförmögen att klara sig själv i affären. Han fick ett lätt panikartat utryck i ögonen, och sa att någon måste vara där med honom. Denna attityd motverkar lite grann syftet med att ha honom i butiken i överhuvudtaget, då han var tänkt att kunna ge lite avlastning under den sedvanligt hektiska julperioden. Till saken hör att det är långt ifrån raketforskning att skanna in varor i kassan, och ta betalt. Detta bör vem som helst ganska snart kunna behärska. Men icke.
Vid ett tillfälle, efter att SS jobbat ungefär 3 veckor, var Liam tvungen att lämna honom ensam i ett par minuter för att hjälpa en kund. Han var borta i mindre än 10 minuter, och på denna tid hade SS lyckats med konststycket att låsa displayen på båda kassorna, och få en smärre panikattack. För att bara ge ett exempel.
Precis som hemma i Svedala måste man vara av en viss ålder för att få köpa alkoholhaltiga drycker här i landet. Och precis som i vilket annat land som helst där liknande regler finns, kommer man oundvikligen att komma i kontakt med individer som på alla sätt och viss kommer att försöka lägga sina händer på den så begärliga alkoholen, trots att de inte har åldern inne.
Arbetar med således i en butik säljandes alkohol i alla dess möjliga, och omöjliga, former, måste man ha lite snurr på kuggarna i hjärnkontoret och begära legitimation av dessa individer. Inte heller detta raketforskning.
Till saken hör, att den person som upptäcks ha sålt alkohol till minderåriga hamnar i domstol och kan få böta upp till 5000 euro. Det ligger med andra ord i varje enskild persons intresse att se till att INTE sälja till fel person. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Detta koncept hade uppenbarligen helt gått SS förbi, trots att Liam gett honom en informationsblad förklarande just detta. Med andra ord, SS sålde alkohol till en minderårig, som DESSUTOM var persona non grata i butiken pga tidigare oönskat beteende.
Hur blev då Liam inblandad i det hela. Jo, han hade minuterna innan denna oönskade individ klev in i butiken gått för att stämpla ut. Han var med andra ord inte i själva butiken, men fortfarande i tjänst (eftersom han ännu inte stämplat ut) och tekniskt sett fortfarande inom butiksområdet, och därmed fortfarande ansvarig.
På något j-la sätt!
Han hade i går (lördag) så ett möte med en person ur ledningen, om ovan nämnda incident tog vi för givet. När han så kom till jobbet mötte han en av cheferna, och sa ”Om ni ska ge mig sparken, gör det nu så jag kan gå hem och börja leta jobb!”
Chefen tittade tämligen oförstående på Liam och frågade vad han pratade om, mötet var bara ett uppföljningsmöte som varje anställd får efter 3-4 månaders anställning, och de ville bara tala om för honom att han gör ett toppenjobb. Han behöver heller inte bekymra sig om incidenten, för ledningen anser att eftersom Liam inte befann sig i själva butiken då SS gjorde sitt genidrag, kan han heller inte hållas skyldig för det. Skulle det hända sig att Liam trots det blir bötesskyldig, kommer ägarna att betala det, och sen kräva pengarna tillbaka från SS!
Så slutet gott allting gott!!

Idag vaknade jag, som sagt, till strålande solsken och hoppade för en gångs skull ur sängen. Klädde raskt på mig och jyckarna och gick ut på en långpromenad. Med solen ömsom i ryggen, ömsom skinande ner genom trädens grenar, och fåglarna kvittrande överallt var det lätt att lura sig själv att det var tidig vår och inte den trista januari almanackan säger att det är.
Väl tillbaka i det rosa huset åt både jag, Liam och hundarna en välbehövlig frukost, innan jag hängde en omgång tvätt – UTE!! Det är inte ofta jag faktiskt tycker att denna syssla är särskilt angenäm, men just idag var det riktigt njutbart. Passade även på att sopa upp all den kol vi lyckats spilla utanför, och som underligt nog inte alls förvandlats till diamanter…
Slog sen snabbt ihop en sockerkaka innan jag roade mig med att springa runt i huset som en yr höna i jakt på mina shortchaps, som givetvis gått och gömt sig någon helt annanstans är där jag vet att jag sist la dem.
Svischade sen iväg och hämtade S och mötte upp med J i stallet där vi bokat in oss för en ridtur. Och eftersom detta är Helgen från Himlen, fick vi rida ut själva och bara njuta av sällskapet och vädret. Kan det bli bättre??

Sitter nu framför en sprakande brasa, som Zassi njuter av för fulla muggar där hon ligger på sin matta precis framför öppna spisen, med Abi snarkandes vid min sida och en rykande kopp te framför mig. Ibland är livet bara helt absolut underbart – och bakom molnen skiner alltid solen!!

No comments: